Fopspeen uitkoken: waarom en hoe doe je dat?

Een fopspeen uitkoken is belangrijk. Zo weet je namelijk zeker dat de aanwezige bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Speentjes vallen namelijk nog wel eens op de grond. Het steriel en hygiënisch uitkoken van een fopspeen is dus belangrijk. Maar hoe doe je dat?

fopspeen uitkoken
Een fopspeen uitkoken is zo gedaan, enkele minuten in kokend water en de speen is weer gesteriliseerd.

Waarom moeten fopspenen worden uitgekookt?

Speentjes zijn overal waar jouw kleintje ook is. Kleine kindjes zijn snel afgeleid waardoor ze ook de fopspeen uit hun mondje laten vallen. Daardoor worden spenen blootgesteld aan allerlei vuil, stof en bacteriën. Juist daarom is een fopspeen uitkoken zo belangrijk. Dat geldt voor speentjes die regelmatig gebruikt worden, maar ook voor nieuwe fopspenen. Ook deze kunnen schadelijke bacteriën bevatten die je effectief kunt vernietigen door ze uit te koken.

Elke dag of eenmaal per week een fopspeen uitkoken?

Hoe vaak je de speen van jouw kindje moet reinigen en uitkoken is afhankelijk van hoe vaak jouw kindje de speen krijgt. Als dit elke dag is, moet je de fopspeen dagelijks reinigen. Oudere kindjes vanaf een half jaar maken minder gebruik van speentjes. Je kunt de fopspeen dan het beste uitkoken op het moment dat je deze aan je kindje wilt geven.

Een fopspeen uitkoken op de juiste manier

Als je een speentje hygiënisch wilt reinigen, is uitkoken de beste manier. Daarnaast kun je fopspenen ook reinigen in de vaatwasser of met behulp van een magnetron-sterilisator. Uitkoken is één van de makkelijkste en voordeligste manier om een fopspeen te reinigen.

Hoe kook je een fopspeen uit en wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt voor het steriel uitkoken van een fopspeen is een schone steelpan, een lepel, water, een gasfornuis en een steriele en schone doek. Zo ga je te werk:

  1. Vul een schone steelpan met water
  2. Breng het water aan de kook en leg de fopspeen in het kokende water
  3. Laat de speen 2 tot 3 minuten meekoken
  4. Draai het gas uit en haal de fopspeen met een lepel uit het water
  5. Leg de steriele doek op een schoon aanrecht en laat de speen drogen
stappenplan fopspeen steriliseren
Laat de speentjes goed drogen en zorg dat al het water uit de speentjes is verwijderd.

Wanneer moet je een speen vervangen?

Soms is uitkoken niet meer voldoende om een goede hygiëne te kunnen waarborgen. Zeker wanneer fopspenen dagelijks worden gebruikt, kunnen er barsten of scheurtjes ontstaan. De fopspeen kan ook uitdrogen poreus worden als deze voor een lange tijd niet wordt gebruikt. Daardoor is de kans aanwezig dat de speen loskomt van de houder en dit wil je ten alle tijde voorkomen.

Controleer de speen dus goed op oneffenheden of scheurtjes. Vervang de speen als dat nodig is. Dat doe je bij een intensief gebruik van de fopspeen bij voorkeur elke 1,5 maand.

Winkelwagen